Bijuteri Takı Kararı mı?

Bijuteri Takı Kararır mı?

 

 

Bijuteri Takı Kararır mı?

Pirinç kaplama (alaşım) takı ve aksesuarları çeşitlilik kazandıkça tercihimiz bu yöne kayabiliyor. Lakin, her ne kadar hoşumuza gitmese de zaman içerisinde kararabiliyor ya da rengi solabiliyor. Pirinç kaplama (alaşım) takı, nikel veya kurşun içermese bile; takı üretiminde kullanılan çinko alaşımlı metal, zaman içerisinde kararır veya rengi solar.


Bununla beraber, teninizin yapısı da (ph değeri de) etkiliyor. Teninizin asidik yapısı yoğun ise kısa sürede de kararabilir. T
akılarınızı suyla temas ettirmezseniz ya da denize, havuza girerken çıkarırsanız uzun süre dayanıklı kalmasını sağlamış olursunuz. Kullanılamayacak hale gelmesi uzun sürecektir. Çünkü; çinko alaşımının korozyon direncinin, havaya maruz kalan çinkonun karbondioksiti ile reaksiyona girmesi koruyucu bir tabaka oluşturmasını sağlar, bu tabaka kararmasını önleyerek takınızın ömrünü uzatır.

 

Bijuteri Takı Neden Kararır?

  • Oksijen (oksidasyon) kararmanın en büyük nedenlerinden biridir. Oksijenin yanı sıra, diğer reaskiyona neden olan maddeler ise sülfür dioksit ve hidrojen sülfürdür.
  • Takılarınızda, yeşil lekeler ortaya çıkıyorsa; bu lekeler, bronz hastalığı olarak da adlandırılır ve aşırı nemle daha da artar. Bu durumda, takı kullanımı bırakılmalıdır.
  • Aşırı nem, sıcak ve soğuk gibi faktörler de alaşım materyalinin kararma hızını artırmaktadır. Bu koşullarda paslanmaz çelik takı kullanımı önerilmektedir. 
  • Çinko alaşımlı (pirinç kaplama) takılar, kullanım sırasında aşınır veya ezilirse, ortaya çıkan çatlaklardan nem, kir, temizlik maddeleri sızabilecek ve sonunda kararmaya neden olacaktır.

Pirinç Kaplama Takılar Renk Değiştirir mi?

Pirinç kaplama takılar, %30 çinko ve %70 bakırdan oluşan alaşımlar olduğu için; oksidasyon nedeniyle renk değiştirebilir. Oksijene maruz kalmasıyla takınızın rengi yeşile, maviye, siyaha ya da kahverengiye dönüşebilir. Başka bir nedeni de, cildinizde kullandığınız kozmetik ürünleri olabilir. Takının suya maruz kalması sonucunda oluşacak korozyon da renk değişimine neden olabilir. Bu korozyon, takınız üzerinde pembemsi veya kırmızımsı lekeler oluşturabilir.

 

 

Etiketler: blog, içerik, bilgi
Şubat 04, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR