Takı, Bijuteri ve Aksesuarlarda Pirinç Kaplama Kullanımı

Pirinç kaplama

Günümüzde Takı, Bijuteri ve Aksesuarlarda Pirinç Kaplama Kullanımı

Herkese merhaba, bu içeriğimizde takı, bijuteri ve aksesuarlarda pirinç kaplama kullanımına değinmek istedim. Bildiğiniz üzere günümüzde takı, bijuteri ve aksesuarlarda çeşitlilik çok arttı. Farklı kalitelerde birçok ürün görebiliyoruz. Özellikle nikelsiz üretimler çoğaldı. Bu da sağlık açısından çok önemli.

Eskiden beri bilinen çelik takıların yanında artık pirinç kaplama ürünleri duymaya başladık. Peki nedir pirinç kaplama? Sağlığa zararı var mıdır? Alerji yapar mı? Kararır mı?

 

Pirinç Kaplama Nedir?

Pirinç metali çinko ve bakırın karışımından oluşur. Bu karışım pirinç kaplamayı daha dayanıklı bir hale getirir. Oksidasyon dayanımı yüksektir.  Alaşımı oldukça dayanıklı bir materyal olduğundan kırılgan değildir. Pirinç kaplama takı üretim sektöründe popüler olan bir materyaldir. Bu popülerliğin en önemli nedenlerinden biri şekil verilmesi kolay bir metal olması özelliğidir. Böylelikle ürün tasarım çeşitliliği artmaktadır.

Sağlığa zararı var mıdır?

Sağlık açısından bilinen bariz zararı yoktur.

Alerji yapar mı?

Önemli bir alerjen madde içermemektedir. Pirinç, takı sektöründe hipoalerjenik bir metal olarak kabul edilmektedir. Cilde zarar vermez. Bunun nedeni, bakırın neredeyse hiç alerjik reaksiyona neden olmamasıdır. Bunun yanısıra, az da olsa bakıra alerjisi olanlarımız muhakkak vardır.

Hangi ürünler alerjik reaksiyon gösterir?

Nikel içeren çinko alaşımlar hipoalerjenik değildir.

Takıya karşı alerjisi bulunan kişilerde karşılaşılan nedenlerin başında nikel geldiği için nikel içeren çinko alaşımlı takı takmak, özellikle nikele karşı akut alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyon riskini yükseltir.

Nikel alerjisi çoğu durumda birkaç saat içerisinde ortaya çıkar. Kızarıklık, kaşıntı, şişme gibi belirtilerle kendini gösterir.

Kararır mı?

Parfüm ya da diğer kimyasallarla temas etmediği sürece kararma yapmaz. Tabi bir gerçek daha var ki; pirinç kaplama takı nikel veya kurşun içermese bile takı üretiminde kullanılan çinko alaşımlı metal, tıpkı diğer metaller gibi zaman içerisinde kararır veya rengi solar. Bunun yanında, kullanılamayacak hale gelmesi uzun sürer; çünkü çinko alaşımının korozyon direncinin havaya maruz kalan çinkonun karbondioksiti ile reaksiyona girerek koruyucu bir tabaka oluşturması, bu tabakanın daha fazla kararmayı önleyerek takınızın ömrünü uzatır.

Etiketler: blog, içerik, bilgi
Ocak 22, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR